Om en brann, følgefeil og ansvarsfraskrivelse
En selfie på avveie. En dødsbrann som kunne vært unngått. Og ansvarshavere som fraskriver seg skyld.
24. ETASJE er en scenetekst om følgefeil – fritt etter dødsbrannen i Grenfell Tower i London 14. juni 2017. Brannen i boligblokken på 24 etasjer førte til at over 70 mennesker mistet livet. Gjentatte varslinger fra beboerne om dårlig brannsikkerhet ble i forkant av hendelsen ignorert av kommunen, og brannen har ført til et økt fokus på sosial ulikhet. Bare i Storbritannia finnes det over en halv million sosialboliger med store feil og mangler. Men brannen avdekker også hvordan grådighet kan ta bolig i enkeltmennesker uavhengig av klassetilhørighet. Det eneste demokratiske ved en brann er selve brannen. Flammene gjør ikke forskjell på mennesker, dyr eller gjenstander.
VERKSTEDSVISNING
Bergen Dramatikkfestival
27. august 2022, kl 14:00
Marinehallen
Bill: 100/50 kr (festivalpass)
Kreditter
Tekst: Hanne Ramsdal
Regi: Miriam Prestøy Lie
Skuespillere: Irene Waage (DNS), Amalie Mikkelsen Vere, Sacha Slengesol Balgobin, Peiman Azizpour
og Jonatan Filip (DNS)
Støttet av: Dramatikkens hus og Den Nationale Scene
Produksjon: Cornerstone
Hanne Ramsdal
Dramatiker
Hanne Ramsdal (f. 1974) er utdannet litteraturviter og avsluttet i 2017 en master i teater ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er opptatt av å fremme stemmer vi ofte ikke hører og jobber med tekst og iscenesettelse innen litteratur, film, teater og kunstprosjekter. I 2016 ble hun sammen med skuespiller Rebekka Nystabakk valgt ut til å gjøre utstillingen Celledeling kuratert av Munchmuseet og UKS, basert på tekster av innsatte i Oslo fengsel. Våren 2017 ble sceneteksten Svømmerne vist ved Dramatikkfestivalen i Oslo. Det dokumentariske korverket hennes FA(R)EN ble presentert på Høstutstillingen 2018, og ved Cornerstone i Bergen høsten 2019. Hanne har erfaring med regi av kortfilm og devising innenfor scenekunstfeltet. Hun har også vært med på utviklingen av tekst til ballett/operaprosjektet Her av Erik Dæhlin og Silje Aker Johnsen, vist ved Den Norske Opera våren 2018. Høsten 2019 kom hennes andre roman Jeg kaller deg Pjotr på Gyldendal forlag – til strålende kritikker. Våren 2022 var hun både dramatiker og aktør under Ibsen Scope i Skien, med What next, en aksjonistisk perfomance om ytringsfrihet og Julian Assange.
Miriam Prestøy Lie
Regissør
Miriam Prestøy Lie (f.1980) er regissør og jobber på institusjonsteatre og i det frie feltet. Hun har også utviklet flere scenetekster og dramatiseringer, og var med i det første kullet av husdramatikere på Dramatikkens Hus. Siden 2013 har hun vært programansvarlig for Teaterfestivalen i Fjaler, som på få år har etablert seg som en nasjonal teaterbegivenhet. Nylige regiarbeider inkluderer Min middag med André og Tordivelen flyg i skumringa på Det Vestnorske Teateret (nominert til Heddapris og BTs Kritikerpris), Vårløysing på Det Norske Teateret, Alt det lyse og alt det mørke på Teater Vestland/SoFT (nominert til Heddapris 2019), Engelen frå Kobane på SoFT og Hordaland teater (nominert til Heddapris 2019) og Dette livet eller det neste (Østfold Internasjonale Teater, 2022), og De ansatte (DNS, 2022).
Sacha Slengesol Balgobin
Skuespiller
Sacha Slengesol Balgobin er frilans skuespiller med utdannelse fra Westerdals Oslo Act. Hun har base i Oslo og jobber så ofte hun kan i Bergen. Etter utdanning har hun vært innom Brageteateret og spilt forestillinger i det frie feltet i Oslo. Hun jobber innen film og tv og har hatt roller i kortfilmer og tv-serier. Sacha er skapende skuespiller som ellers underviser, caster, skriver manus for film og teater og snuser på impro. Gjennom Unge Viken Teater har hun skrevet radioteater og utgitt en monolog i Unge Viken Teaters Antologi 2021. Hun jobber nå med å utvikle sin første forestilling med støtte fra Kulturrådet.
MEDVIRKENDE
Irene Waage
Skuespiller
Irene Waage er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, KHiO (2002-2005), og kom til Den Nationale Scene i 2006 etter å ha gjestet Riksteatret og Rogaland Teater. Hun har også vært tilknyttet Teater Vestland og Det Vestnorske Teateret ved flere anledninger. På Det Vestnorske Teateret har hun bla. spilt monologen Berre ein spøk (2015) og Namnet (2016). På DNS har hun medvirket i en rekke forestillinger, i de senere årene blant annet Familien som kunne snakke om alt, Plutselig står jeg igjen med meg selv i hånden og ser utover byen, Hellemyrsfolket, Anne Pedersdotter, Erasmus Montanus og Lazarus.
Amalie Mikkelsen Vere
Skuespiller
Amalie Mikkelsen Vere (f.1996) er skuespiller fra Sandnes. Hun ble ferdig utdannet fra skuespillerutdanningen ved Nord Universitet (HINT) i 2020, og hadde sin debut på Den Nationale Scene året etter hvor hun spilte Anna Lisa i Barna fra Frostmofjellet. Nå frilanser hun og har sin base i Bergen og Stavanger hvor hun spiller teater, driver med improvisasjon og skriver.
Jonatan Filip
Skuespiller
Jonatan Filip ble uteksaminert ved Statens Teaterhøgskole (KHiO) i 2005, og hadde sitt gjennombrudd med tittelrollen i den Heddanominerte forestillingen «Tilfellet Torgersen» på Teater Ibsen (2007). Han har siden jobbet ved en rekke teatre rundt om i Norge bl.a. Brageteatret, Teater Innlandet, Teatret Vårt og Rogaland Teater. Siden 2014 har han vært tilknyttet Den Nationale Scene. På DNS har han den siste tiden vært å se i Morgenstjernen, Scener fra et ekteskap, Madame Bovary, Kirsebærhaven, Familien som kunne snakke om alt, Vildanden m.m.
Peiman Azizpour
Skuespiller
Peiman Azizpour er utdannet skuespiller ved Det Multinorske, Det Norske Teatret (2015–2018), og tilknyttet Nationaltheatret som en av syv talenter som er med i NyeNational. Roller i utvalg inkluderer Ung mann i L.i.f.e.g.o.e.s.o.n (Det Norske Teatret), Bjarne i Namnet, Peter Pan i Wendy og Peter Pan og Tommy i Kardemommeby (Den Nationale Scene), Jonas i Tordivelen flyr i skumringa (Det Vestnorske Teatret) og medvirkende i Pang! (Riksteatret). Azizpour lagde kortfilmen Dine føtter på mine øyne, som ble nominert til Beste Kortfilm på Kortfilmfestivalen i Grimstad og til Beste Kortdokumentar på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).