top of page
Banner .001.001.jpeg

Kollektiv skriving på tvers av Norden

Cornerstone har initiert utviklingen av et bestillingsverk som skal samskrives av fem særegne forfatterstemmer fra på tvers av Norden: Tale Næss (NO), Jonas Eika (DK), Fatemeh Ekhtesari (IR/NO), Timimie Gassko Märak (Sápmi) og Henning Bergsvåg (NO). Teksten utvikles i 2023-2024 gjennom digitale og fysiske samlinger i bl.a. København, Hammerfest, Gotland, Fjaler og Bergen. Gjennom prosjektet tilrettelegger vi for utviklingen av et flerstemt verk som tar opp i seg noen av de brytninger og fellesskap som inngår i det geografiske og kulturelle Norden.   

Headwriter for prosjektet erTale Næss som nylig har avsluttet PhD-prosjektet sitt ved Kunsthøgskolen i Oslo om polyfone strategier for utvikling av scenetekst. Gjennom teoretisk analyse og kunstnerisk praksis utforsker hun kollektiv skriving som mulighet for et helt eget erfaringsrom. En møteplass for språklige og menneskelige erfaringer der virkeligheten ikke tilhører én, men mange. Et sted som ikke er basert på en homogen erfaringshorisont, men der språk møter motspråk. Der tekster basert på kollisjoner, brudd og flerstemmighet hører like naturlig hjemme som tekster basert på gjenkjennelse og delt erfaring.

De medvirkende preges av sterke kunstneriske viljer og engasjement for sammenhengene de inngår i. De har skrevet frem et et flerstemt fiksjonsunivers der det prosaiske lever parallelt med det høystemte, mytiske, hvor ulike tider lekker inn i hverandre, og hvor syke pasienter og pleiere, et kor, medlemmer av Panteon, Tirerias den blinde og Christina the Astonishing opptrer side om side. Vi aner konturene av et samfunn på bristepunktet, av totalitære tendenser og et ulmende opprør. Materialet utviser en egen logikk i sin formmessige polyfoni, og tematiserer tap, makt og avmakt, lidelse og oppreisning.

 

Forfattergruppen leser utdrag fra teksten og samtaler om prosessen på LitFesBergen i arrangementet Å SKRIVE KOLLEKTIVT lørdag 10. februar 2024 kl 14:15.

En lesning av hele stykket presenteres på Bergen Dramatikkfestival på Cornerteateret i 29. aug - 1. sept 2024. Fullskala forestilling / urpremiere planlegges våren 2025.

10 feb 2024: Lesning og samtale på LitFestBergen

6-9 feb 2024: Cornerteateret, Bergen

21-26 nov 2023: Jakob Sande,

Dale i Sunnfjord

12-17 sept 2023: Visby, Gotland

3-7 mai 2023: Hammerfest

24-26 feb 2023: København

Støttet av:

Nordisk kulturkontakt

Norsk kulturråd

Davvi – senter for scenekunst

Baltic Centre for Writers and Translators, Visby

Jakob Sande – senter for forteljekunst

Takk til Forfatterskolen Danmark for lån av lokaler i København.

logo_sv.png
Norsk_kulturfond_stor_svart.jpg
Davvi_English_rød_RGB-kopi.png

Bilder fra residens i Hammerfest med Davvi

Foto: Marthe Nyvoll

OM DE MEDVIRKENDE

Tale.jpg

TALE NÆSS

Headwriter

_TP90864_friby_antologi.jpg

FATEMEH EKHTESARI

Forfatter

Fatemeh Ekhtesari (f.1986) er en iransk forfatter, kunstner og menneskerettighetsaktivist. Hun har gitt ut ti bøker, som inkluderer poesi, novellesamlinger og romaner. Den siste, Hun er ikke kvinne, er en tospråklig diktsamling på persisk og norsk, oversatt av Mohammad M. Izadi, Johanne Fronth-Nygren og Fatemeh Ekhtesari.

Både som poet og aktivist er hun en viktig stemme for mange, særlig unge kvinner, både i og utenfor Irans grenser. Hun har bodd på Lillehammer siden 2017, men hun holder tett kontakt med sine 133.000 følgere på Instagram med jevnlige opplesninger og samtaler.

Fatemeh Ekhtesari skriver dypt personlige og høyst samfunnskritiske dikt om seksualitet, kjønnsroller, religion, ytringsfrihet og hykleri. Diktene preges også av hennes smertefulle erfaringer med Irans rettssystem og fengselsvesen, samt den påfølgende flukten som endte opp med at hun fikk status som fribyforfatter i Norge. Ekhtesari er en allsidig kunstner og forfatter, og hun regnes som en modig stemme og fornyer av poesien.

I 2015 ble hun dømt til 11,5 års fengsel og 99 piskeslag. Forbrytelsen hennes var å skrive dikt og håndhilse på en mann. Hun flyktet fra Iran etter dommen og har bodd i Norge siden 2017, som fribyforfatter.

Jonas Eika.jpg

JONAS EIKA

Forfatter

Tale Næss (f.1969) er en norsk, prisbelønt forfatter, dramaturg og dramatiker. Hun skriver for scenen, radio og film, og gjerne i tverrkunstneriske konstellasjoner. En fascinasjon for stemmen er sentral i det hun gjør. Hennes stykker har blitt satt opp nasjonalt og internasjonalt. I 2020 avsluttet hun sin doktorgrad i scenetekst på Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun forsket på polyfone strategier for utvikling av teatertekst. Hun er medlem av scenekunst-kollektivet STATEX, som produserer forestillinger og turnerer nasjonalt og internasjonalt. Fra 2022-2023 er Næss husdramatiker ved Dramatikkens hus.

 

Tale Næss samarbeidet med Cornerstone i 2019 om et kurs i kollektiv skriving arrangert i samarbeid med METEOR internasjonale teaterfestival v/ BIT Teatergarasjen og Norsk Skuespillersenter. Hun sto på programmet til Bergen Dramatikkfestival i 2020 med MØRKE - FIENDEN I OSS, et kollektivt verk skrevet av Næss, Kristín Eiríksdóttir, Albert Ostermeier, Sigbjørn Skåden og Gianluca Iumiento, som ble presentert i en iscenesettelse regissert av Ingrid Askvik som fikk strålende kritikker.

Næss sitt arbeid inntar gjerne hybride formspråk, og lar poetiske, politiske, relasjonelle, individuelle og globale perspektiver bryte mot hverandre.

Danske Jonas Eika (f.1991) ble uteksaminert fra Forfatterskolen i Danmark i 2015. Hen debuterte samme år med romanen Lageret huset Marie, en bok som ble hedret med Bodil og Jørgen Munch-Christensen-prisen. Etter sola, Eikas andre bok, utkom på dansk i 2018, og ble tildelt Michael Strunge-Prisen, Den svære Toer, Montanas Litteraturpris og ikke minst den prestisjefylte Nordisk råds litteraturpris, da som den yngste mottakeren gjennom tidene.

Begrunnelsen fra juryen for Nordisk råds litteraturpris:

Mottakeren av Nordisk råds litteraturpris 2019 er en ganske ung forfatter, og hans novellesamling Etter sola har overrasket og begeistret juryen med sitt globale perspektiv, sitt sanselige og bildesterke språk og sin evne til å tale inn i samtidens politiske utfordringer, uten at man på noen måte føler seg dirigert til et bestemt sted. Jonas Eika skriver om en virkelighet som er gjenkjennelig, om vi så befinner oss i København, i Mexico eller i Nevada – blant finansspekulanter, hjemløse gutter eller folk som tror på romvesener. Men det er poetisk magi i luften. Virkeligheten åpner seg mot andre muligheter, andre dimensjoner. Det er det noe vidunderlig og håpefullt som nettopp minner oss om hvorfor litteraturen kan noe annet og mer enn å speile det vi allerede kjenner til.

Utover å skrive bøker er Jonas også oversetter og underviser til daglig på den københavnske skriveskole Skrivekreds i Nordvest.

Timokt20-1 (1 of 1)-10.jpg

TIMIMIE MÄRAK

Forfatter

Slampoet, aktivist og multikunstner Timimie Märak (f. 1991) ble nylig publisert i Čatnosat. The Sámi Pavilion, Indigenous Art, Knowledge and Sovereignty, og var den første som hadde tittelen «Poet In Residence» på Veneziabiennalen. Sammen med 'Den samiske paviljongen'-kuratorene Beaska Niillas og Liisa-Rávná Finbog, er Märak grunnlegger av Hásstuheaddji-kollektivet – en samisk-ledet tenketank som samler tenkere, utøvere og kunstnere til dialog og refleksjon.

Märak er initiativtaker til Queerness and culture – et prosjekt opprettet for å styrke forbindelsen mellom generasjoner, hvor de lærer av hverandre når de overfører tradisjoner, ved å skape tradisjonelle regalier for skeive og ikke-binære samer. Dette var også noe den blant annet presenterte på Native2Native og Queer2Queer livestreams som ble arrangert for første gang på Vårscenefest 2022 i Tromsø.

I 2022 jobbet Märak som skuespiller ved Norrbottensteatern i Framtidsspelen av Athena Farrokhzad, og arrangerte tidenes første Sápmi Pride-turné på norsk side av Sápmi. Märak opptrådte og talte under Arctic Art Summit i White Horse, Canada, og jobbet med Konstgruppen - FUL som skuespiller i forestillingen Tal till nationen som ble direktesendt til over 20 steder over hele Sverige. 

Språklig legger Timimie like mye mellom linjene som skrives, som i ordene den velger å dele. Poesien blir en kombinasjon av dype røtter og sammenhenger, lest i et storby tempo.

Bergsvaag-Henning-H.jpg

HENNING BERGSVÅG

Forfatter
 

Henning H. Bergsvåg (f.1974) er en norsk poet og litteraturformidler. Han debuterte i 2000 med diktsamlingen Newfoundland, som siden har blitt fulgt opp med Nattarbeid (2003), Nemesis (2007), Over elven Tweed (2010), Den engelske hagen (2013), Du er ikke her (2016), og senest Dette er ikke et stille sted (2020).

Bergsvågs diktning preges av en kjølig estetikk og en sterk språkbevissthet, og orienterer seg mot samtidige franske og svenske stemmer. Dikt i utvalg har blitt oversatt til fransk, svensk, nederlandsk, mandarin, spansk og engelsk. I 2000 og 2002 arrangerte og kuraterte han Bergen Poesifest sammen med kollega Tomas Espedal. I 2012 etablerte han POESIDIGG - en arrangementserie med opplesninger, møter og samtaler hvor internasjonale og nasjonale poeter av høyeste kaliber opptrer, og der også nye stemmer fra Bergens mange undergrunnsmiljøer får slippe til.

 

Bergsvåg har også jobbet i en rekke tverrkunstneriske prosjekter, blant annet Soft Manifesto (2015) av samtidsdansduoen Sterud/ Kongsness på Black Box, og FORFATTERBEVEGELSEN (2018) av Marie Bergby Handeland på Dansens hus i Oslo, som vant Kritikerprisen for beste danseforestilling samme år, og siden har turnert flere scenekunst- og litteraturfestivaler.

bottom of page