// ARBEIDSVISNING
// SAMTALE
Torsdag 14. november, kl 18:00, 2019
Cornerteateret, Kongesalen
Gratis inngang
Av: Mari Hesjedal
Kunstnerisk assistanse: Ingrid Askvik
Skuespillere: Katrine Lunde Mackenzie, Matias Askvik, Heiki Riipinen
Dramaturg: Morten Cranner
Samarbeid mellom Dramatikkens hus og Cornerstone
Om solkonger, forfall og uendelig vekst
- Året var 1685 og Ludvig 14. la seg ned på handvove silkestoff, opna munnen, kjente korleis hardt metall blei pressa mot underleppa, så opp mot overkjeven, blodsmak i munnhula, hender i fast grep om panna, skuldrene, overarmane, kroppen ikkje lenger i eiga makt. Så eit knekk. Eit saftig, brutalt knekk og rivande smerte. Lukta av sveitte. Parfyme. Og blod. Meir blod. Meir blod enn spytt. Meir blod enn noko anna. For akkurat no hadde den kongelege tanntrekkaren, i tillegg til den rotne tanna som skulle ut, ved eit hendeleg uhell også fjerna ein stor bit av Ludvig 14. sin gane og kjeveparti.
Ludvig 14. lever i en boble av rikdom, blanke flater, uendelig vekst. Han liker gull. Han vil være vakker. Han pynter på seg selv, på omgivelsene, på portrettene han bestiller, på virkeligheten og på sannheten. På samme måte som oss, kanskje? Han er enestående, guddommelig, utvalgt og udødelig. Slik som oss. Eller?
Hva gjør en når spennet mellom forfall og perfeksjon er for stort? Mens vi prøver å beherske verden lukker vi øynene for å slippe å bli minnet på at det til syvende og sist ikke er noe som skiller oss fra en dynge med kompost. Har livet til Ludvig 14. noe med oss å gjøre? Hva tenker du, når du ser deg selv i speilet?
Dramatiker Mari Hesjedal og en gjeng skuespillere skal i løpet av knappe fire dagar i november utforske og utvikle materiale til det som skal bli en ny tekst for scenen. Fritt inspirert av livet til Ludvig 14. og Thomas Hylland Eriksen sitt begrep «overheating». De skal prate, prøve, leke, synge, tenke og teste, og tåle at de ikke vet helt hva utfallet blir.
Uansett vil de dele det med oss.
Arbeidsvisningen etterfølges av en samtale mellom Mari Hesjedal og Cornerstones Idun Vik.
MARI HESJEDAL
Mari Hesjedal (f.1980) er dramatiker, scenograf og kostymedesigner. Hun debuterte som dramatiker med stykket Culparegelen på Norsk Dramatikkfestival i 2015, og har siden skrevet flere teaterstykker, samt bidrag til Heim 1 og 2 for Hordaland Teater. I perioden 2018–2019 er hun husdramatiker ved Dramatikkens Hus. For tiden jobber ho blant annet med et nytt stykke for Det Norske Teatret.
Mari har filmutdanning fra International Film School of Wales, og en Master i Scenografi fra Central Saint Martins College of Art and Design i London. I 2013-14 gikk hun på Forfattarstudiet i Bø.
MEDVIRKENDE
INGRID ASKVIK
Kunstnerisk assistanse
Ingrid Askvik (1985) tok avgangseksamen i teaterregi i 2015 ved teaterhøyskolen i Amsterdam, Amsterdamse hogeschool van der Kunsten. Askviks arbeid er i sin kjerne interdisiplinert. I november 2018 hadde hun premiere på kammeroperaen Madam Koo av komponist Meric Artac i Amsterdam. Høsten 2018 laget Ingrid SKVULP, en objekt-opera for babyer på DNS sammen med komponist Felipe Noriega. I 2020 skal Felipe og Ingrid lage et nytt musikkteaterverk for Teateret Vårt avd. Ålesund. Sammen med Matias Askvik har Ingrid initiert klimatriologien, og første forestilling, SKOG, hadde premiere i en liten tømmerstue på Hadeland april 2019. HAV har forventet premiere 2021.
MATIAS ASKVIK
Skuespiller
Matias Askvik er utdannet scenograf ved Akademiet for Scenekunst, og har jobbet ved en rekke store norske instutisjoner som Nationaltheateret, Norsk Teknisk Museum og Den Nationale Scene, og har utviklet egne prosjekter som har turnért norge og norden. Han arbeider med teater, men også med egne installasjoner, oppfinnelser og musikk. Han har et stort engasjement for klimakrisa, og har ofte dette som hoveddrivkraft i prosjektene sine. Han er del av scenekunstkollektivet by Proxy, som siden 2015 har produsert syv ulike verk, og hatt kunstnerisk ledelse ved Teater Momentum (DK) i en sesong.
KATRINE LUNDE MACKENZIE
Skuespiller
Katrine (1970) har jobbet med teater og musikkteater i ulike former og sjangre både i Tyskland, Belgia og England. I Norge har hun vært tilknyttet Trøndelag Teater, DNS, Hordaland Teater og Sogn og Fjordane Teater. Har de siste årene blant annet medvirket i «Fjordmannen» på SoFT, og «Namnet» av Jon Fosse på Hordaland Teater. Katrine medvirket i Cornerstones oppsetning av «Illusjoner» på Cornerteateret, og har også samarbeid med Idun Vik i «MusikalDIGG». Virker som frilanser med base i Bergen.
HEIKI RIIPINEN
Skuespiller
Heiki (1990) er scenekunstner utdannet ved Akademiet for Scenekunst. Han arbeider primært med kollektiver, og har utover sitt eget kollektiv by Proxy og flerårige tilknytning til Grenland Friteater arbeidet med grupper som Building Conversation og METIS. Han arbeider sjangeroverskridende som skuespiller, skaper, dramaturg og tekstutvikler i former som teater, dans, performance, video, installasjon, event og klubb. Verk han har medvirket i har blitt presentert på scener som Münchner Kammerspiele, Thalia Theater, Black Box, Teatret Vårt og Dansehallerne.