top of page

Når det aller nærmeste blir fremmed

En mor, en datter og en mormor sitter side om side. Noe har skjedd. Datteren er som forvandlet. Datteren som spilte piano med bind for øynene i familiebesøk, som lærte å lese og skrive før hun begynte på skolen – nå ser hun verden i svart. Moren skjønner ikke hva hun kan gjøre. Eller hva hun har gjort.


Episoder fra ulike deler av livet ruller frem og spilles ut. Motstridende fortellinger om hva som skjedde støter mot hverandre. Hvor går grensene for ansvar og forståelse hos ens nærmeste? Hva skjer når felles opplevelser lagres som vidt ulike minner? Er det mulig å eie sin egen fortelling når den er så viklet inn i andres?


Med lekenhet, drivende dialoger og umiddelbarhet, skildrer «Ikke et sånt barn» bindinger og stengsler i familierelasjonene som er oss nærmest. Gjennom tre generasjoner kvinner, undersøker stykket hvorvidt det vi ikke husker også er en del av oss, og om traumer kan gå i arv. Dette er en helt ny tekst av en ung dramatiker som skriver seg inn en tradisjon av formsterke relasjonelle dramaer, og utforsker hva som skjer når man ikke kjenner seg igjen i dem man tror man kjenner aller best.


«Ikke et sånt barn» er én av tre vinnertekster valgt ut fra Cornerstone sin åpne utlysning til Bergen Dramatikkfestival 2024, der vi fikk inn over 100 ulike bidrag fra på tvers av Skandinavia. Teksten presenteres i samarbeid med Den Nationale Scene, i regi av avtroppende sjef for Dramatikkens hus, Line Rosvoll.

Vinnertekst Open Call

URFREMFØRING / ISCENESATT LESNING

31. aug 2024, kl 17:00

DNS Lille Scene

Samarbeid med Den Nationale Scene

Kreditter

Tekst: Kristine Brusdal

Regi: Line Rosvoll

Skuespillere: Mie Korsbakken Christensen (Datteren), Reny Folgerø (Moren), Hildegun Riise (Mormoren)

Scenograf: Maria Victoria Høvring Høeg

Video: David Alræk

Produksjon: Cornerstone i samarbeid med Den Nationale Scene, med støtte fra Dramatikkens hus

Teksten er utviklet med støtte fra UNG TEKST ved Unge Viken Teater

DRAMATIKER | Kristine Brusdal (f. 1999) er født og oppvokst i Bergen. Hun er utdannet skuespiller ved Høyskolen Kristiania, hvor hun gikk ut i 2021. For tiden bor hun i Stockholm hvor hun studerer dramatikk og dramaturgi ved Stockholm Konstnärliga Högskola. Kristine har tidligere vært deltaker i Unge Viken Teaters debutantprogram for unge dramatikere. Hun har også erfaring som journalist fra Bergensavisen og NRK, og var deltaker i Klassekampen-akademiet 2022-2023.

HILDUR KRISTINSDOTTIR Foto Anders Borchgrevink

REGI | Line Rosvoll har nylig avtroppet som kunstnerisk leder etter 10 år ved Dramatikkens hus. Hun har arbeidet for og med ny norsk dramatikk som leder for Norsk Dramatikkfestival, dramaturg og regissør ved Oslo Nye Teater, Det Norske Teatret og NRK Radioteatret / Radio Drama. Line har regiutdanning fra KHiO, etterutdanning fra Akademi for scenekunst og Divadlo Drak, Tsjekkia.

Linda Gathu.jpg

SKUESPILLER | Mie Korsbakken Christensen (f. 2000)  er utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen, KHiO (2021-2024), og Teaterhögskolan i Stockholm (2020-2021). Under utdannelsen ved KHiO har hun bl.a. spilt Solange i «Hushjelpene», Hermia i «En Midtsommernattsdrøm», Lille John i «Robin Hood» (Sommerteatret i Frognerparken 2023), Ida i «Jelloshot» og Ein som eige ein venn i «Eg kan vere ein annan». Mie stod på scenen første gang i «Annie» da hun var 4 år gammel, og spilte barne og ungdomsteater fram til hun var 18 år. Mie snakker flytende svensk. Hun uteksamineres fra Teaterhøgskolen Khio denne våren.

Linda Gathu.jpg

SKUESPILLER | Reny Folgerø ble uteksaminert fra Statens Teaterhøgskole i 2001 og debuterte på DNS i «Heksene» samme år. Hun har jobbet på DNS siden, og hatt roller med stort spenn, blant annet Nora i «Et dukkehjem» (2003), som også gjestet Ibsen-festivalen på Nationaltheatret og hovedrollene i «Blå jakt» (2011) og «Blackbird» (2012).

Sentrale roller i utvalg inklderer  «Måken» (2013), «Medeland» (2014), «Stort og stygt» (2017),   «Arv og miljø» (2018),  «Engler i Amerika» (2021), «Dette er ikke oss» (2022)

Linda Gathu.jpg

SKUESPILLER | Hildegun Riise er en prisbelønnet skuespiller, sanger og regissør, kjent fra både teater, film og TV. Hun er utdannet ved Statens teaterhøgskole, og debuterte ved Det Norske Teateret 1986 hvor hun siden har markert seg i roller innen både klassikere, samtidsdrama og musikkteater. Hun fikk Amandaprisen for sin rolle i Pål Jackmans «Detektor», og Heddapris i klassen for beste kvinnelige birolle både for sin innsats i Agota Kristofs «Tvillingar-trilogi» i regi av Torkil Sandsund, og for John Patrick Shanleys «Tvil» i regi av Hans Petter Moland. Riise er også kjent som en innsiktsfull fortolker av Jon Fosse, og har spilt i en rekke Fosse-produksjoner for bl.a. NRK Radioteateret, Det Norske Teateret, Hordaland Teater m.m. Hennes debut som regissør var med oppføringen av Fosse-romanen «Morgon og kveld» for Nationaltheatret i 2015.

Linda Gathu.jpg
Linda Gathu.jpg

SCENOGRAF | Maria Victoria Høvring Høeg er scenograf, kostymedesigner og billedkunstner, utdannet fra Teaterhøgskolen ved KHiO, Akademin Valand, Akademi for scenekunst ved NTA og Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og har tidligere medvirket som scenograf og kostymedesigner i produksjoner hos BIT-Teatergarasjen og Cornerteateret. Hun er baseret i Bergen og arbeider i det frie feltet. www.mariavictoriahoeg.com

VIDEOKUNSTNER | David Alræk (f. 1983) er filmregissør utdannet fra Høyskolen i Lillehammer. Han har laget flere filmer for nasjonale tv-kanaler. Filmene hans er også vist på filmfestivaler i inn- og utland. Han har de siste årene arbeidet med multidisiplinære arbeider og samarbeidsprosjekt hvor han har arbeidet med video i kombinasjon med scenekunst, samt som visuell regissør og konseptutvikling innenfor scenekunst-feltet. Blant annet har han arbeidet med forestillinger vist på Festspillene i Bergen, Bergen dramatikkfestival og arbeidet med kompaniet Vinge/Müller. Han arbeider både med scenekunst-institusjoner som Carte Blanche og i det frie feltet.

CS lilla svart.gif
bottom of page